DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Ten záväzok tých ministrov úradníckej vlády bolo, že nebudú kandidovať v septembri 2023. Nikomu nemôžte zakázať, aby neskôr pôsobil politicky (pozn. voči kritike, že Ódor išiel do politiky aj keď bol v úradníckej vláde).

30.06.2024
Pravda

Pri menovaní úradníckej vlády bolo jednou z podmienok prezidentky, aby menovaní členovia vlády nekandidovali v nastávajúcich parlamentných voľbách, ktoré sa konali v septembri 2023. Na voľby do Európskeho parlamentu ani na ďalšie politické pôsobenie členov úradníckej vlády sa táto podmienka nevzťahovala. Výrok Michala Šimečku hodnotíme ako pravdivý.

Prezidentka Zuzana Čaputová 7. mája 2023 vo vyhlásení uviedla, že okrem hlavného kritéria výberu členov tzv. úradníckej vlády, ktorým bola odbornosť, boli „výlučne vyberaní ľudia, ktorí nebudú kandidovať v najbližších parlamentných voľbách“. 

Predsedom úradníckej vlády sa stal Ľudovít Ódor, bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska. V septembrových predčasných parlamentných voľbách Ódor ani iní členovia  úradníckej vlády nekandidovali. 

Vo voľbách do Európskeho parlamentu bol Ódor lídrom kandidátky strany Progresívne Slovensko (PS).  Po zvolení za poslanca europarlamentu sa pre RTVS vyjadril: „Pre mňa bolo dôležité vidieť, čo si ľudia myslia, že by sme ako zástupcovia v europarlamente mali presadzovať. Hlasy, ktoré som dostal, sú pre mňa veľkou zodpovednosťou do budúcnosti“.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.10.2024