DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marián Viskupič

SaS

Všetky naše predložené zákony v druhom článku znižujú dane tak, aby všetky tieto 4 dvojičky, ktoré sme predložili, boli striktne daňovo alebo teda rozpočtovo neutrálne, tzn., že nezvyšujú deficit verejných financií, takže práve to je ten rozdiel.

Igor Matovič a Marián Viskupič na Markíze - 19.09.2022
Pravda

Strana SaS do Národnej rady predložila štvoricu zákonov, ktoré znižujú daňové zaťaženie v niektorých oblastiach a naopak zvyšujú v iných, takže by vo výsledku mali byť rozpočtovo neutrálne. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Strana SaS predložila zákon, ktorý na jednej strane znižuje poplatky za registráciu motorových vozidiel, čím oberá štátny rozpočet o finančné prostriedky, ale na druhej strane zavádza vyššiu daň z internetových hazardných hier. Ďalej navrhla SAS zákon, ktorý znižuje daň pre gastronomické prevádzky, ale aj valorizuje spotrebnú daň na alkohol. Tieto dva zákony skutočne môžeme, rovnako ako poslanec Marián Viskupič, nazvať dvojičkami, keďže v druhom článku prichádzajú s daňovým navýšením, ktoré by malo vyrovnať daňové zníženie v ich prvom článku. 

Ďalšie dva zákony zo spomínanej štvorice už síce nefungujú na rovnakom vzájomne sa vyrovnávajúcom princípe, avšak podľa predkladateľov by mali byť taktiež rozpočtovo neutrálne. 

Dátum zverejnenia analýzy: 19.09.2022