DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

Máme v parlamente návrh zákona, ktorý hovorí o tom, aby ľudia, ktorí spolu žijú, aj keď teda nie sú registrovaní sobášom, ako to u nás je, aby mohli po sebe dediť. Je to právo na zverejňovanie informácií o zdravotnom stave daných ľudí, lebo to u nás stále nie je a hovorím a chcem to povedať aj preto, aby to odznelo ide o LGBTI komunitu, ale ide aj o ľudí, ktorí spolu žijú a nie sú vo zväzku v manželskom, sú to aj ľudia aj opačného pohlavia.

Výroky politikov o právach LGBTI+ ľudí - 30.11.-0001
Pravda

Predmetný zákon, ktorý by do nášho právneho poriadku vniesol inštitút partnerského spolužitia bol do NR SR predložený 24. augusta 2022. Predkladateľmi boli poslanci Jarmiloa Halgašová, Jana Bittó Cigániková, Tomáš Lehotský, Peter Osuský a Vladimíra Marcinková zo strany SaS. 

Parlament však návrh SaS nakoniec neposunul do druhého čítania (stalo sa tak v stredu 19.10. tri dni po odvysielaní relácie). Návrh, ktorý by nezosobášeným párom rovnakého aj rôzneho pohlavia uľahčil život, podporilo len 50 zo 133 prítomných poslancov. Za stranu Hlas-SD za návrh hlasovali ôsmi nezaradení poslanci, zvyšní traja neboli prítomní.

Zákon Raši interpretuje správne, predmetom návrhu bolo najmä  bezpodielové spoluvlastníctvo, dedenie majetku zo zákona, zaradenie spolužijúcich partnerov medzi blízke osoby,uplatnenie si poistného po smrti poisteného, odstránenie osobných prekážok v práci, napríklad pri sprevádzaní osoby k lekárovi alebo na nárok na vdovské alebo vdovecké. 

Taktiež je pravdou, že tento návrh sa netýka len homosexuálnych párov, ale právne upravuje spolužitie dvoch osôb, ktoré nechcú alebo nemôžu vstúpiť do manželstva bez ohľadu na ich pohlavie. Výrok preto hodotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022