DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marián Viskupič

SaS

Vráťme sa najprv k téme, iba 5 krajín Európskej únie nerieši túto problematiku, nerieši práva LGBT + komunity, tak asi teda keď tá Európa to väčšina krajín rieši, tak pravdepodobne asi my sme tí, ktorí niečo chýba.

Matovič a Viskupič o LGBTI+ - 30.11.-0001
Pravda

Len päť krajín Európskej únie okrem Slovenska nemá uzákonené registrované partnerstvá ani manželstvá párov rovnakého pohlavia, výrok preto hodnotíme ako pravdivý. 

V rámci Európskej Únie rozlišujeme tri hlavné rámcové zväzky osôb rovnakého pohlavia. Prvým je úplné uznanie manželstvá osôb rovnakého pohlavia - tento zákon má v súčasnosti schválených 14 krajín EÚ (najnovšie sa medzi tieto členské štáty radí aj Slovinsko, ktoré sa v 4. októbra 2022 stalo jedinou krajinou bývalej Juhoslávie a tiež aj východnej Európy s úplnou legalizáciou manželstva, po tom, čo v júli tohto roku slovinský ústavný súd rozhodol, že zákon, ktorý definuje manželstvo len ako zväzok muža a ženy, diskriminuje homosexuálne a lesbické páry.). Druhým prípadom sú registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Medzi tieto krajiny sa radí aj napríklad Česká republika, Maďarsko, alebo aj Taliansko. Dokopy je týchto krajín sedem. Tretí prípad (.pdf, s. 6) - a teda žiadne právne uznanie vzťahov medzi osobami rovnakého pohlavia - sa týka okrem Slovenskej republiky ešte piatich ďalších členov EÚ: Litva, Lotyšsko, Poľsko, Rumunsko, a Bulharsko. 

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022