DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marián Viskupič

SaS

Práveže, viete verejnosti nejak myslí, že stala sa vražda a SaS niečo narýchlo urobila. Málokto vie, že ten návrh vychádza z PVV (programového vyhlásenia vlády, pozn.), bol pripravovaný vyše roka a pol. My sme mali v strede leta tlačovku, čiže ten parlament my sme v strede leta vlastne vložili do Národnej rady a teda mal byť preberaný ako nakoniec aj bol na septembrovej schôdzi a akože v žiadnom prípade, že horúca ihla, áno, je to návrh, ktorý zďaleka nepokrýva všetko, pokrýva proste aspoň tie základné veci, či už bezpodielové spoluvlastníctvo, dedenie zo zákona. Zaradenie spolužijúcich partnerov medzi blízke osoby a nevenoval sa len teda LGBTI komunite, on hovoril aj o partneroch, ktorí spolu žijú teda rozdielneho pohlavia, takže toto všetko bolo pripravené.

Matovič a Viskupič o LGBTI+ - 30.11.-0001
Pravda

Návrh zákona o partnerskom spolužití vychádza z programového vyhlásenia vlády, na ktorom sa v roku 2020 dohodli koaliční partneri. Zaviazali sa zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Strana SaS návrh novely zákona o partnerskom spolužití predložila už v auguste 2022

V prípade schválenia návrhu by podľa Ondreja Dostala nevznikli plnohodnotné registrované partnerstvá, ale došlo by k úprave majetkových práv a životných situácií medzi partnermi rozdielneho a rovnakého pohlavia. Medzi zmieňované situácie patrí: sprístupnenie zdravotnej dokumentácie, zavedenie bezpodielového spoluvlastníctva, zaradenie partnera do prvej dedičskej skupiny, sprievod k lekárovi, nárok na ošetrovné.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022