DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ján Richter

SMER-SD

Sa prijal nejaký prorodinný balíček, na ktorom sa zabudlo na seniorov absolútne, vôbec nefigurovali, no a naopak, ako riešili sme to prorodinne tak, že sme zobrali prváčikom tých 100 EUR, tzn. 60 000 rodičov ako odrazu nemalo mať.

Krajniak a Richter na TA3 - 30.11.-0001
Pravda

„Prorodinný“ balíček skutočne neobsahuje žiadne výhody pre seniorov a príspevok pre rodičov detí nastupujúcich do prvého ročníka základnej školy bol v čase jeho schvaľovania zrušený, obnovený bol až 8.11, a teda po odvysielaní relácie. 

„Prorodinný“ balíček zahŕňa zvýšenie prídavkov na deti aj vyšší daňový bonus pre rodiny s deťmi. Balíček opatrení sa v Národnej rade Slovenskej republiky stretol s kontroverziou a to hlavne po tom, čo jeho časti vetovala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá kritizovala nielen jeho dopad na rozpočet samospráv, ale aj tie časti balíčka, ktoré mali platiť až od januára 2023, keďže bol prijatý v zrýchlenom legislatívnom konaní.

V balíčku za 1,2 miliardy eur skutočne nebola spomenutá pomoc seniorom. Ako uvádza poslanec NR SR Ján Richter, prijatie balíčka tiež znamená zrušenie jednorazového príspevku v hodnote 100 eur pre rodičov detí, ktoré nastupujú do prvého ročníka základnej školy. Zrušenie takéhoto príspevku má skutočne ovplyvniť až 60 000 rodičov. 

8.11, a teda až po odvysielaní relácie, poslanci schválili opätovné zavedenie príspevku pre dieťa nastupujúce do prvého ročníka, suma príspevku má byť 110 eur. 

Dátum zverejnenia analýzy: 18.11.2022