DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Krajniak

SME RODINA

Je schválené to, že firmy, ktoré mali v tomto roku v tých referenčných mesiacoch myslím, že to september a október, ak sa nemýlim alebo august a september, teraz neviem, ktoré bolo to referenčné obdobie. Nad 200 EUR alebo 199 EUR a viac na megawathodinu elektrickej energie a 99 EUR na megawathodinu plynu, tak štát im z toho 80 % preplatí.

Krajniak a Richter na TA3 - 30.11.-0001
Pravda

24. októbra 2022 vláda oznámila schému pomoci firmám so zvýšenými cenami energií. Pomoc sa má vzťahovať na všetky podniky na Slovensku formou zastropovania cien elektriny a plynu. Štát má uhradiť 80 % z rozdielu medzi cenovým stropom a vyššou trhovou cenou. Cenové stropy sú určené na 199 eur za megawatthodinu elektriny a 99 eur za megawatthodinu plynu. Zastropované ceny sa majú týkať iba komodity, čo znamená, že na poplatky za distribúciu a tranzit sa neprihliada pri výpočte sumy, ktorú bude štát preplácať, ako informuje Denník N. 

Pomoc je hradená zo schváleného navýšenia rozpočtu na tento rok, z ktorého je 900 miliónov vyhradených pre podniky. Vláda chce vyplácať pomoc už v roku 2022, pričom vezme do úvahy účty za september a október. Plánuje vyrovnať rozdiely podnikom, ktoré o to požiadajú už v novembri a decembri. Pomoc štátu je limitovaná výškou 500 tisíc eur na firmu do konca roka 2022 a 100 tisíc eur za každý mesiac na firmu v budúcom roku.

Zastropovanie cien má pokračovať aj od januára do marca 2023 v prípade schválenia rozpočtu na budúci rok.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.11.2022