DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Krajniak

SME RODINA

Zavádzame tzv. individuálnu garanciu. Keď má človek už peniaze v tých garantovaných fondoch, fondy budú musieť alebo správcovské spoločnosti garantovať, že minimálne to, čo tam vložil, bez ohľadu na to, ako sa budú aktuálne hýbať trhy, aj dostane… keď dosiahnete dôchodkový vek, ešte ďalších 10 rokov tie peniaze, ktoré ste si sporili, budú predmetom dedičstva.

Krajniak a Richter na TA3 - 30.11.-0001
Pravda

Reforma dôchodkového sporenia v druhom pilieri, ktorú vypracoval rezort práce prináša garanciu vyplatenia minimálne vloženej sumy a upravuje tým kritizované garancie vlády Smeru. Reforma upravuje aj podmienky dedenia nasporenej sumy v duchu, v akom o nich hovorí minister. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. 

Minister práce vo výroku hovorí o zmenách, ktoré má priniesť reforma druhého dôchodkového piliera z dielne jeho rezortu. Vláda ministrovu novelu schválila ešte v auguste. Do zákona o starobnom dôchodkovom sporení pridáva paragrafy o individuálnej garancii. Vyplýva to z bodov 61, 62 a 63 návrhu zákona. Aj analýza Denníka E konštatuje, že návrh skutočne prináša garanciu, ktorá sporiteľom pri poberaní dôchodku zaručí minimálne takú sumu, akú do sporenia vložili. Zároveň sa novelou rušia predošlé kritizované garancie týkajúce sa dlhopisových fondov.

Dva dni po diskusii, v ktorej overovaný výrok ministra Krajniaka odznel, bola novela v parlamente schválená. Podľa Denníka E, aj po schválení pozmeňovacích návrhov bude návrh zákona poskytovať tzv. individuálnu garanciu.

Milan Krajniak vo výroku taktiež uvádza, že po novom budú dôchodkové úspory predmetom dedenia. Okrem individuálnej garancie vkladov novela predlžuje aj ich následne dedenie, a to o obdobie 10 rokov. Reforma má pozostalým umožniť dediť celú zvyšnú nasporenú sumu, ktorá ešte nebola vyplatená. Potvrdil to aj analytik Radovan Ďurana v rozhovore pre Pravdu.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.11.2022