DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Štefanec

KDH

Ale veď dokonca prišla automobilka Volvo, ktorá povedala, že bude robiť len elektroautomobily ešte pred rozhodnutím europarlamentu, čiže to svedčí o tom, že ten trend je nevyhnutný.

Europoslanci na TA3 - 30.11.-0001
Pravda

Švédska automobilka Volvo v utorok 2. marca 2021 v oficiálnom vyjadrení uviedla, že počnúc rokom 2030 bude vyrábať už iba plne elektrické automobily. Koncom dekády sa tak bude snažiť vyradiť zo svojej globálnej ponuky autá so spaľovacími motormi vrátane hybridov. 

Henrik Green, výkonný technologický riaditeľ Volvo cars, sa vyjadril, že firma je plne odhodlaná stať sa automobilkou s výrobou výlučne elektrických áut. 

V utorok 14. februára 2023, teda necelé dva roky po vyjadrení automobilky Volvo, Európsky parlament oficiálne schválil ukončenie predaja áut s benzínovým alebo naftovým pohonom v jednotlivých členských krajinách. Výrok Ivana Štefanca preto hodnotíme ako pravdivý. 

Pre zaujímavosť tiež uvádzame, že uvedenú legislatívu však následne v Europarlamente zablokovalo Nemecko. 25. marca 2023 došlo nakoniec medzi Európskou komisiou a Nemeckom k dohode, na základe ktorej bude umožnené pokračovať v predaju automobilov so spaľovacími motormi, avšak ich pohon musí byť výlučne na syntetické “e-palivá”, ktoré sú uhlíkovo neutrálne.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.05.2023