DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Ale to Poliakom nepomôže. Skvelý príklad. Čo urobili Poliaci ako reakciu? Postavili plot a zabránili tomu, aby sa mohli dostať na ich územie.

Voľby 2023: Robert Kaliňák a Milan Majerský - 10.09.2023
Pravda

Výrok hodnotíme ako pravdivý. Poľsko v roku 2022 dokončilo výstavbu oceľového plotu na svojej hranici s Bieloruskom ako odpoveď na vysoký počet prichádzjúcich migrantov prevažne zo štátov Ázie.

Poľsko

Prílev migrantov z Bieloruska do Poľska začal približne v lete 2021. V auguste Poľsko obvinilo Bielorusko z úmyselného posielania migrantov cez hranicu a poslalo na ňu okolo 900 poľských vojakov v úmysle zabezpečiť ju. Následne v septembri Poľsko vyhlásilo núdzový stav v pohraničných oblastiach s Bieloruskom práve kvôli príchodu vysokého počtu migrantov z krajín ako Irak či Afganistan.

V tom čase boli na Bielorusko zo strany Európskej únie uvalené už štyri sankčné balíky, najnovší aj v dôsledku nezákonného núteného pristátia letu spoločnosti Ryanair v Bielorusku s cieľom zadržať bieloruského opozičného aktivistu Ramana Prataseviča.

V októbri 2021 poľskí poslanci schválili výstavbu trvalého múru na hraniciach s Bieloruskom, už predtým tam stál žiletkový plot. Oceľový plot s dĺžkou 185 kilometrov dokončili v lete 2022.

Okolité krajiny

Koncom septembra 2021 začali na svojich hraniciach s Bieloruskom stavať plot Litva a Lotyšsko. Ten mal za úlohu brániť pred vstupom nelegálnych migrantov smerujúcich z Bieloruska do krajiny. Obe krajiny tiež vyhlásili v blízkosti hraníc núdzový stav.

 

Súčasná situácia

V máji 2023 boli medializované pokusy prekonať plot na poľsko-bieloruskej hranici. Väčšina migrantov v tomto prípade údajne pochádzala z Bangladéšu, Indie, Eritrey a Etiópie. 

V prípade masívneho náporu migrantov z bieloruského územia sa Poľsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko v auguste 2023 zaviazali uzavrieť hranice s Bieloruskom. Bielorusko v súčasností tvrdí, že Poľsko násilne bráni migrantom v prechode cez hranice.

O budúcnosti oceľového plota na poľsko-bieloruskej hranici rozhodnú občania Poľska v referende v deň plánovaných parlamentných volieb 15. októbra 2023. Hlasovať sa bude o jeho zachovaní, či odstránení.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.09.2023