DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Na konci dňa celého toho vyšetrovania sa stalo, že Smer bol stíhaný za to, resp. Robert Fico a ja, že sme povedali, že Igor Matovič je daňový podvodník a že to povedal pán prezident Kiska.

Voľby 2023: Robert Kaliňák a Milan Majerský - 10.09.2023
Nepravda

Robert Fico a Robert Kaliňák boli obvinení z viacerých trestných činov. NAKA ich stíhala z ohrozenia daňového tajomstva či založenia zločineckej skupiny, nie za to, že povedali, že Igor Matovič či Andrej Kiska sú daňovými podvodníkmi. Výrok Roberta Kaliňáka preto hodnotíme ako nepravdivý.

V apríli 2022 v rámci akcie Súmrak obvinili vyšetrovatelia Roberta Fica a Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Obaja politici boli podozriví, že ako súčasť zločineckej skupiny vyťahovali od úradov daňové údaje o bývalom prezidentovi Andrejovi Kiskovi a šéfovi OĽaNO Igorovi Matovičovi, aby ich diskreditovali.

Pri obvinení vychádzala NAKA z výpovedí bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, šéfa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka, bývalého riaditeľa finančnej správy Františka Imreczeho, bývalého generálneho riaditeľa daňovej a colnej sekcie finančnej správy Daniela Čecha či človeka blízkeho podsvetiu Tomáša Rajeckého.

Daniel Čech vypovedal, že pripravoval informácie o Kiskovi a Matovičovi, tie neskôr na tlačovkách používal Robert Fico. V ďalšej výpovedi mafián Rajecký priznal, že ho Bödör, pod nátlakom od Kaliňáka, urgoval aby rozposlal informácie o Kiskovej firme KTAG médiám. 

Trestné stíhanie však Generálna prokuratúra zrušila cez paragraf 363.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.09.2023