DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Jeden zo slovenských občanov je na sankčnom zozname, jediný z celej EÚ, lebo o ňom tvrdili, že cvičil vojakov na Ukrajinu a všetci vieme, že to pravda nie je.

Voľby 2023: Robert Kaliňák a Milan Majerský - 10.09.2023
Neoveriteľné

Robert Kaliňák hovorí o Jozefovi Hambálkovi, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname Európskej únie. Členské štáty sa na uvalení sankcií na Hambálka zhodli v júli 2022 pre jeho možné napojenie na ruského prezidenta Vladimira Putina a údajný výcvik členov motocyklového klubu Noční vlci na boj na Ukrajine. Je zároveň prvým Slovákom na sankčnom zozname a jediným občanom EÚ bez dvojitého občianstva. Z verejných zdrojov nie je možné overiť tvrdenie, či Hambálek skutočne cvičil vojakov na boje na Ukrajine, výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Európska únia (EÚ) zaradila Jozefa Hambálka, občana Slovenskej republiky, na sankčný zoznam v júli 2022. Rada EÚ so súhlasom všetkých členských štátov, vrátane Slovenska, pridala okrem Hambálka ďalších 53 osôb a 10 subjektov. V rámci tohto balíka sankcií sa Únia snažila o zasiahnutie propagandistov a popredných podnikateľov ruského režimu. 

V odôvodnení Rady sa píše (.pdf, s. 26), že Hambálek je predsedom euróspkej vetvy nacionalistického motocyklového klubu Noční vlci a „môže byť napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina a ďalších zástupcov ruskej vlády.“

Ďalej je konkrétne spomenuté, „jeho prebiehajúce aktivity zahŕňajúce údajne aj výcvik na aktívny boj na Ukrajine pre členov klubu Nightwolves, ktorý prebieha na jeho majetku, a aktívnu podporu proruskej propagandy v Európe, sa môžu považovať za bezpečnostnú hrozbu pre Ukrajinu a EÚ.“ (.pdf, s. 26).

Kaliňákove tvrdenie o tom, že údajný Hambálkov výcvik vojakov na boje na Ukrajine nie je pravda, je však z verejných zdrojov neoveriteľné. Samotný Hambálek tvrdí, že to je „kolosálny nezmysel.“ Denníku N sa nepodarilo získať vyjadrenie Ministerstva zahraničných vecí k tejto téme. Demgóg.sk oslovil Ministerstvo obrany SR, avšak neodstali sme odpoveď.

V minulosti v Hambálkovom areáli, údajnom európskom sídle ruského motorkárskeho gangu Noční vlci, trénovali príslušníci polovojenskej jednotky Slovenskí branci. Hambálek je aj označovaný ako šéf slovenských či európskych Nočných vlkov.

Doteraz je Jozef Hambálek jediným Slovákom zaradeným na sankčný zoznam EÚ. O tom v čase jeho zaradenia informoval hovorca zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ, Slovák Peter Stano. Je to zároveň prvýkrát, čo sa občan EÚ bez dvojitého občianstva dostal na sankčný zoznam.

Umiestnenie fyzickej osoby na sankčný zoznam EÚ znamená zmrazenie majetku a účtov či zákaz cestovania, vrátane Schengenského priestoru. Subjekt môže byť zo zoznamu odstránený, ak zmení svoje správanie a odstráni dôvod, pre ktorý bol na zoznam pridaný.

Výrok hodnotíme ako neoveriteľný, pretože z verejných zdrojov nie je možné overiť skutočnosť, či Jozef Hambálek naozaj netrénoval vojakov na boj na Ukrajine.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.09.2023