DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

O tom začiatku mierových rokovaní povedal americký minister zahraničných vecí Blinken ešte pred rokom a pol, že mali by mierové rokovania vychádzať z pred stavu spred februára 22, tzn. v čase, kedy Rusi boli na Kryme a na Donbase.

10.02.2024
Nepravda

Minister zahraničných vecí Antony Blinken dlhodobo podporuje Ukrajinu v boji proti ruskému agresorovi. Blinken sa nevyjadril, či by mali mierové rokovania vychádzať zo stavu pred 22. februárom. Trvá na názore, že obsah rokovaní, ako aj vývoj bojov, zostáva rozhodnutím Ukrajiny, všetko za podpory spojencov. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Antony Blinken sa v decembri 2022 v rozhovore pre The Wall Street Journal vyjadril, že pre USA bude priorita, aby Ukrajina mohla získať späť svoje územie od začiatku invázie z 24. februára 2022. Ako minister zahraničných vecí je však odhodlaný podporovať Ukrajinu v boji proti ruskému agresorovi pri získavaní späť okupovaných území o rozlohe, akú uzná za vhodné samotná Ukrajina (1:20). Cieľom Spojených štátov je uistiť sa, že Ukrajina disponuje všetkými prostriedkami potrebnými na svoju obranu, na potlačenie ruskej agresie a získanie späť území zabraných od 24. februára 2022. Podľa Blinkena „len Ukrajinci rozhodujú o tom kam chcú ísť, kedy sa tam chcú dostať a ako to chcú urobiť, ale s našou [USA] podporou a podporou desiatok krajín“ (2:30).

Pre Spojené štáty je primárny princíp nediskutovať o Ukrajine bez Ukrajiny (2:25). Blinken tak niekoľkokrát vyslovil názor, že úlohou spojencov je zabezpečiť Ukrajine najsilnejšiu možnú pozíciu v prípadných diplomatických rokovaniach. V apríli 2022 však ohlásil, že nezaznamenali zatiaľ náznak snahy o diplomatické rokovanie zo strany Putina.

Pri stretnutí s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Kulebom v novembri 2022 Blinken poznamenal, že načasovanie a obsah rokovaní zostáva rozhodnutím Ukrajiny.

V marci 2023 Blinken naznačil, že niektoré územia Ukrajina získa vojensky a niektoré bude musieť získať diplomatickou cestou. USA a európski spojenci odmietli uznať ruskú anexiu Krymu z roku 2014.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024