DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

A spomenuli ste 150 000 000 (pozn. mierový nástroj EÚ) v tom balíku. Vážne o nich pochybujem. Ešte pred polrokom to bolo 500 000 000, čo hovorila bývalá vláda o tom, čo my dostaneme za zbrane, ktoré sme tam dali (pozn. na Ukrajinu).

10.02.2024
Nepravda

Bývalé vlády komunikovali náhradu za stíhačky MiG-29 a časť systému Kub, ktoré Slovensko odoslalo na Ukrajinu, vo forme finančnej kompenzácie z Európskeho mierového nástroja vo výške 150 miliónov eur a zľavy na nákup vrtuľníkov Viper od spojených štátov vo výške približne 686 miliónov eur. Náhradu z EPF doposiaľ blokuje Maďarsko a rozhodnutie o prijatí kompenzácie v podobe zľavy prináleží ministrovi obrany Kaliňákovi. Ide o dve rozdielne a vzájomne nezávislé formy kompenzácie za zbrane, ktoré Slovensko poslalo na Ukrajinu. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Slovensko odovzdalo v roku 2023 Ukrajine spolu trinásť stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub, zodpovedajúce náhradné diely a muníciu. Na odovzdaní sa dohodla vláda Eduarda Hegera v marci 2023. Podľa vtedajšieho ministra Naďa sa Slovensko uchádza o kompenzáciu v rámci Európskeho mierového nástroja (EPF) a na základe bilaterálnej zmluvy so Spojenými štátmi.

 

Finančná kompenzácia z EPF vo výške 150 miliónov eur je zahrnutá v balíku pomoci Ukrajine, na ktorého schválenie je potrebná jednomyseľná zhoda všetkých lídrov členských krajín EÚ. Dohodu a tak aj finančnú kompenzáciu pre Slovensko doposiaľ blokuje maďarský premiér Viktor Orbán.

Bývalí ministri obrany Jaroslav Naď a neskôr aj Martin Sklenár komunikovali kompenzáciu aj na základe bilaterálnej dohody so Spojenými štátmi o zvýhodnenom poskytnutí konkrétnej vojenskej techniky. USA poskytlo Slovensku dvanásť bojových vrtuľníkov BELL AH-1Z Viper s príslušenstvom, výcvikom pilotov a technikov a vyše 500 rakiet AGM-114 Hellfire vo výraznej zľave. Cenová hodnota ponúknutej kompenzácie od USA podľa Sklenára predstavuje približne jednu miliardu eur, Slovensko by však malo uhradiť čiastku približne 340 miliónov dolárov, čo dnes predstavuje približne 314 miliónov eur. Ide tak o poskytnutú zľavu zo strany USA približne vo výške 686 miliónov eur ako náhradu za odoslanie stíhačiek a systému Kub na Ukrajinu.

Akceptovanie ponuky zo strany Spojených štátov odporúča aj náčelník generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Podľa neho majú vrtuľníky „nezastupiteľný význam pre obranu SR“. Rozhodnutie o prijatí tejto ponuky dnes prináleží ministrovi obrany Kaliňákovi.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.04.2024