DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Kaliňák

SMER-SD

Aktuálny nový prieskum, ktorý vyšiel z rúk ukrajinských sociológov, bol publikovaný v Amerike. Iba 8 % mužov vo vojenskom veku na Ukrajine chce ďalej bojovať.

Kandidáti a kandidátky do Európskeho parlamentu - 12.05.2024
Zavádzajúce

Podľa zistení Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie je 8 % Ukrajincov ochotných vstúpiť do radov ukrajinskej armády. Výsledky prieskumov však nenasvedčujú tvrdeniu, že iba 8 % mužov vo vojenskom veku na Ukrajine chce ďalej bojovať. Z prieskumu KIIS naopak vyplýva, že za najviac realistický scenár ukončenia konfliktu považuje 52 % Ukrajincov úplné obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny vrátane návratu Donbasu a Krymu a 14 % Ukrajincov vníma ako najrealistickejší presun nepriateľských akcií na územie Ruskej federácie. Trpieť vojnu tak dlho, ako bude potrebné, je ochotných až 73 % Ukrajincov. Erik Kaliňák neinterpretuje závery výskumu správne. Výrok hodnotíme ako zavádzajúci.

Vladimir Paniotto, ukrajinský sociológ, doktor filozofických vied, generálny riaditeľ Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS) a profesor na Katedre sociológie Akadémie Kyjev-Mohyla, v rozhovore pre Ukrajinskú pravdu s redaktorom diskutoval o náladách medzi ukrajinskými občanmi ohľadom možnej mobilizácie.  

„Chcem sa vás spýtať na mobilizáciu od konca minulého roka, o téme mobilizácie sa v médiách veľmi aktívne hovorilo aj na tlačovej besede, ak si pamätáte, koľko ľudí by malo byť mobilizovaných, armáda mu poskytla tieto údaje a nové prístupy k mobilizácii. Ľudia chcú víťazstvo, sú odhodlaní vyhrať, ale koľko ľudí je pripravených priamo zobrať zbrane a ísť brániť vlasť?“ položil redaktor otázku, na ktorú Paniotto odpovedal, že „faktom je, že je to veľmi citlivá otázka a samozrejme je tu veľa ľudí, ktorí sú pripravení robiť veľa vecí, darujú, sú dobrovoľníci a tak ďalej. Riskovať život a podieľať sa na tom nie je celkom, no, je to rádovo náročnejšie ako darovať alebo pracovať ako dobrovoľník. Podľa našich odhadov hovorí 8% ľudí, no, je to vo vzťahu k všetkým kategóriám, pretože niektorí ľudia nie sú vo veku medzi ženami, tento ukazovateľ je normálny, no nedá sa to porovnať s koľkými a podobne a niektorí o tom vedia rozprávať a v skutočnosti to tak nie je. stalo sa, ktorú časť sme nekontrolovali, pretože ju vlastne môžeme v zásade skontrolovať, máme rôzne metódy na zabezpečenie úplnej anonymity a toto je efekt takzvaného efektu Elizabeth Noel, keď ľudia odpovedajú, ako uznajú za vhodné, ako chcú vyzerať lepšie v očiach iných ľudí a nechcú protirečiť väčšinovým a dominantným názorom v spoločnosti.“ 

Časť z tohto rozhovoru prevzala aj ruská tlačová agentúra TASS. „Len asi 8 % Ukrajincov je pripravených vstúpiť do radov ukrajinských ozbrojených síl a ísť bojovať na frontovú líniu,“ uvádza.

V apríli 2024 sa na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN Vasilij Nebezzia, ruský veľvyslanec pri OSN, vo svojom prejave komentoval okrem iného aj aktuálny ukrajinský problém s nedostatkom vojakov a opatrenia zo strany ukrajinskej vlády. „Ako nedávno pripustil prezident Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie, iba 8 % mužov, ktorí sa zúčastnili prieskumu, je pripravených dobrovoľne vstúpiť do ukrajinských ozbrojených síl,“ odkazoval tiež na rozhovor Paniotta v Ukrajinskej pravde.

Z vyjadrenia generálneho riaditeľa KIIS, ktoré prevzali aj ruské média, tak vyplýva, že 8 % Ukrajincov by bolo ochotných vstúpiť do radov ukrajinskej armády. To však neznamená, že „8 % mužov vo vojenskom veku na Ukrajine chce ďalej bojovať.“

Z ďalšieho prieskumu KIIS naopak vyplýva, že 89 % Ukrajincov verí vo víťazstvo Ukrajiny. Za najviac realistický scenár ukončenia konfliktu považuje 52 % Ukrajincov úplné obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny vrátane návratu Donbasu a Krymu a 14 % Ukrajincov vníma ako najrealistickejší presun nepriateľských akcií na územie Ruskej federácie. Trpieť vojnu tak dlho, ako bude potrebné, je ochotných až 73 % Ukrajincov.

V decembri 2023 zrealizovala spoločnosť Gallup International prieskum pod názvom „Koniec roka“ 2023, kde sa v rámci jednej z desiatich tém venovala výskumu pripravenosti respondentov bojovať za svoju krajinu v podmienkach vojny. Prieskum bol realizovaný vo viacerých krajinách po celom svete vrátane Ukrajiny na vzorke 40  428 respondentov. Najlepšie výsledky dosiahli ázijské krajiny, kde je v Arménsku Až 96 % ľudí pripravených hájiť svoju krajinu. Spomedzi európskych krajín najlepšie obstála Ukrajina. Výsledky na ukázali, že podiel ľudí pripravených bojovať je 62 %, podiel nepripravený je 33 % a nerozhodnutých len 4 %.

Na druhej strane výsledky prieskumu, ktorý zverejnila Nadácia demokratických iniciatív Ilko Kučeriva v spolupráci so sociologickou službou Razumkov Center, ukázali, že iba 16 % Ukrajincov je ochotných vstúpiť priamo do ozbrojených síl a 35 % je ochotných poskytnúť iný druh pomoci, napr. finančné prostriedky alebo dobrovoľníctvo. Prieskumu sa dokopy zúčastnilo 2 020 respondentov vo veku od 18 rokov osobne v rôznych regiónoch Ukrajiny.

Podľa februárového prieskumu agentúry Info Sapiens pre portál texty.org je spomedzi 400 opýtaných mužov 35 % pripravených na mobilizáciu.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.06.2024