DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Branislav Ondruš

Hlas

A je to ešte horšie, pretože ukrajinská vláda reálne prijíma opatrenia na to, aby donútila ukrajinských mužov, ktorí odišli pred vojnou. Nechcú sa zapojiť do tej vojny, tak najnovšie nemecká vláda, pred mesiacom poľská vláda vlastne dáva ponuku, že bude chytať týchto mužov a bude ich posielať násilne naspäť na Ukrajinu.

Kandidáti a kandidátky do Európskeho parlamentu - 12.05.2024
Zavádzajúce

Ukrajinská vláda zaviedla opatrenia, ktorými sa snaží urýchliť návrat potenciálnych vojakov zo zahraničia na Ukrajinu. Poľsko a Litva sa vyjadrili, že by chceli v tejto oblasti Ukrajine pomôcť, Nemecko zas vyhlásilo, že nebude nútiť ukrajinských utečencov slúžiť v ozbrojených silách ani ich deportovať na Ukrajinu. Zároveň nemecký kancelár potvrdil, že Nemecko umožní Ukrajincom ostať na ich území, ak splnia všetky stanovené podmienky. Ani jedna z krajín však nepovedala, že bude ukrajinských utečencov chytať a posielať späť na Ukrajinu, a preto hodnotíme výrok ako zavádzajúci.  

Po dvoch rokoch ruskej invázie na Ukrajine sa ukrajinská armáda potýka s nedostatkom munície a vojakov. Už koncom minulého roka ukrajinský prezident Zelenskyj uviedol, že bude potrebné nájsť ďalších 450 000 – 500 000 vojakov, aby bola Ukrajina schopná bojovať proti Rusku. Podľa portálu Financial Times ukrajinský parlamentný ekonomický výbor odhaduje, že z 11,1 milióna ukrajinských mužov vo veku 25-60 rokov je približne iba  3,7 milióna spôsobilých na mobilizáciu. Ostatní sú, zdravotne indisponovaní, sú považovaní za kritických pracovníkov, sú v zahraničí alebo už bojujú.

Pod náporom ruskej ofenzívy a nedostatku vojakov zaviedla Ukrajina novelu mobilizačného zákona, ktorá má priniesť niekoľko zmien. Najvýraznejším opatrením je zníženie minimálneho veku povinnej vojenskej služby z 27 na 25 rokov. Ukrajina tak bude môcť mobilizovať viac mladých mužov. Taktiež došlo k obmedzeniu konzulárnych služieb v zahraničí, Vďaka čomu dočasne nebudú môcť muži vo veku 18 – 60 žiadať o pasy v zahraničí.

V rámci problému s nedostatkom vojakov prejavilo viacero krajín ochotu pomôcť Ukrajine tento problém riešiť. Poľský minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz  pre televíznu stanicu Polsat uviedol, že Poľsko už dlhší čas navrhuje Ukrajine pomoc s vrátením ľuďom podliehajúcim povinnej vojenskej službe, aj keď neuviedol, aké mechanizmy by Poľsko vedelo použiť. Obdobne reagovala napríklad aj Litva.

Právnik z poľskej mimovládnej organizácie Ocalenie Foundation Tadeusz Kołodziej však uviedol, že neexistuje žiadny mechanizmus, ktorým by poľské úrady mohli deportovať ukrajinských mužov na Ukrajinu, a žiadne aktuálne plány vyhlásiť ich prítomnosť v krajine za nezákonnú. V Poľsku sa tak skôr hovorí o mäkších opatreniach.

Poľská dolná komora parlamentu schválila v polovici mája 2024 opatrenie, ktoré vyžaduje, aby Ukrajinci potvrdili legálnosť svojho pobytu v Poľsku platným cestovným povolením. 

Nemecko však ohľadom repatriácie Ukrajincov v bojaschopnom veku zaujalo odmietavejší postoj. Nemecký minister spravodlivosti Marko Buschmann ešte v decembri 2023 vyhlásil, že Nemecko nebude nútiť ukrajinských utečencov slúžiť v ozbrojených silách ani ich deportovať na Ukrajinu. Predstaviteľ nemeckej vlády ubezpečil, že ak si ukrajinské snahy o povolanie mužov, ktorí opustili krajinu, do armády, nebude to mať žiadne praktické dôsledky pre Ukrajincov žijúcich v Nemecku.

Nemecký kancelár Olaf Scholz nedávno prisľúbil, že v Nemecku bude dovolené zostať každému, kto je „zamestnaný a nie je vinný zo žiadneho priestupku“. Scholz taktiež vyhlásil, že chýbajúce doklady neovplyvnia chránený štatút Ukrajincov.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.06.2024