DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Branislav Ondruš

Hlas

Viete, keď nám, keď nám poslal list 1 eurokomisár Didier Reynders, jeden eurokomisár, ktorý patrí do tej istej politickej rodiny, je nominantom tej politickej strany, ktorej súčasťou je Progresívne Slovensko a ajhľa, vedenie Progresívneho Slovenska alebo váš predseda mal ten list skôr ako slovenský minister.

Kandidáti a kandidátky do Európskeho parlamentu - 12.05.2024
Zavádzajúce

Začiatkom roka poslal eurokomisár Didier Reynders slovenskej vláde list, v ktorom ju okrem iného informoval o možnej hrozbe straty eurofondov. O liste ako prvý informovali poslanci hnutia Progresívne Slovensko. Reynders aj poslanci za stranu PS sú v rámci európskych politických štruktúr členmi rovnakej frakcie - Renew Europe. Listy od Komisie však mala k dispozícii napríklad aj europoslankyňa Monika Beňová, ktorá nie je členkou tejto ani inej frakcie. Beňová tvrdí, že ministerstvo musela o existencii listov z eurokomisie informovať ona a že bez nej by ich ministerstvo nemalo k dispozícii. Výrok Branislava Ondruša preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Vo februári 2024 upozornil predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka na listy od Európskej komisie adresované slovenskej vláde v súvislosti s novelou Trestného zákona. V jednom z listov mal podľa Šimečku 8. februára eurokomisár Didier Reynders ministra spravodlivosti vyzývať, „aby nehazardoval s budúcnosťou európskych fondov na Slovenska“ (v čase od 4:44). Šimečka zároveň Suska vyzval, aby zverejnil námietky a výhrady, ktoré Európska komisia mala. 

Strana PS patrí v rámci Európskeho parlamentu do frakcie Renew Europe, ktorá sa hlási aj ku eurokomisárovi Reyndersovi. PS však na otázku ako sa k listom dostalo neodpovedalo.

Na vyjadrenie strany PS reagoval 12. februára minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši, ktorý v reakcii na tlačovú konferenciu opozičného hnutia Progresívne Slovensko vyhlásil, že jeho ministerstvo, ktoré je riadiacim orgánom pre čerpanie eurofondov, žiadny list z Európskej komisie nedostalo. O dva dni na to odmietol hroziace zastavenie eurofondov a zároveň uviedol, že list od Komisie videl iba v médiách, ale oficiálne sa k nemu nedostal. 

Problém podľa neskorších zistení nastal pri doručení listov, keď ohľadom ich existencie musela ministerstvo spravodlivosti informovať europoslankyňa Monika Beňová. Podľa jej tvrdení by bez nej ministerstvo tieto listy k dispozícii nemalo.

Beňová pritom nie je členkou Renew Europe a v rámci Európskeho parlamentu nepatrí do žiadnej frakcie. V minulosti bola súčasťou Strany európskych socialistov, neskôr sa však stala nezaradenou poslankyňou po tom, čo bolo Smeru v tejto frakcii, v nadväznosti na vstup do koalície so SNS, pozastavené členstvo.

Podľa Beňovej slov nastala chyba na domácej pôde, pretože národná autorita v podobe Úradu vlády ich konkrétnym ministerstvám nedoručila. „Chcem povedať, že chyba je aj na strane Slovenskej republiky, pretože naša národná autorita tieto vaše listy a dotazy vôbec neposlala na ministerstvá,“ povedala europoslankyňa za Smer Beňová.

Didiera Reyndersa na post eurokomisára pre spravodlivosť nominovala v auguste 2019 belgická vláda pod vedením Charlesa Michela, pričom v  septembri ho predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen oficiálne predstavila ako člena Európskej komisie.

Reynders je v rámci domácej politiky členom a bývalým predsedom belgickej politickej strany Mouvement Réformateur (MP). Tá je na európskej úrovni súčasťou liberálnej politickej skupiny Renew Europe (RE), ktorá má zastúpenie vo väčšine členských krajín EÚ vrátane Slovenska. V Európskom parlamente zastupujú MP (teda aj RE) dvaja belgickí europoslanci, Olivier Chastel a Frédérique Ries. Okrem toho sa RE hlási k niektorým predstaviteľom ďalších európskych inštitúcií, vrátane Reydersa.

Aktuálne zastupujú skupinu RE v rámci Slovenska dvaja europoslanci za Progresívne Slovensko – Martin Hojsík, Michal Wiezik a dvaja nezávislí europoslanci – Lucia Ďuriš Nicholsonová  a Jozef Mihál.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.06.2024