DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Branislav Ondruš

Hlas

A viete, ktorej krajine bolo dokázané, že podpláca vo veľkom európskych činovníkov? Boli to arabské krajiny, teda zo zálivu.

Kandidáti a kandidátky do Európskeho parlamentu - 12.05.2024
Pravda

Predmetom korupčného škandálu Európskeho parlamentu z roku 2022 sú podozrenia o prijímaní úplatkov z Kataru, Maroka a Mauritánie, členmi Ligy arabských štátov.  Vyšetrovanie prebieha, jeden z podozrivých europoslancov sa k prijatiu úplatkov priznal. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

V decembri 2022 polícia vykonala niekoľko razií v Bruseli a v Taliansku, na základe ktorých odhalila, že niektorí súčasní a bývalí členovia Europarlamentu, ako aj osoby s nimi prepojené, prijímali úplatky zo zahraničia. Malo sa pritom jednať o schému, v ktorej zahraničné krajiny platili europoslancom a europoslankyňám, prípadne ich asistentom  a asistentkám, aby v ich prospech ovplyvnili uznesenia Europarlamentu. Príkladom ovplyvňovania malo byť napr. zaistenie schválenia dohody o bezvízovom styku medzi Katarom a EÚ a zlepšenie verejného vnímania Mauritánie.

Z uplácania je podozrivý Katar, podľa ktorého sa aféra nazvala Qatargate, ale aj Mauritánia a Maroko. Vyšetrovanie zatiaľ nie je ukončené, nikto z podozrivých nebol usvedčený, avšak jeden, Antonio Panzeri, vtedajší europoslanec za Taliansko, poberanie úplatkov z Kataru a Maroka priznal.

Katar je krajina s prevažne arabskou populáciou a nachádza sa v Perzskom zálive. Maroko je arabsko-africkou krajinou na severe Afriky.  Mauritánia sa skladá z arabského a černošského obyvateľstva a je situovaná v západnej Afrike, nejedná sa preto o krajinu Zálivu. Označenie arabské krajiny je však pravdivé, všetky tri krajiny sú členmi Ligy arabských štátov.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.06.2024