DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Branislav Ondruš

Hlas

Smer a musím povedať, že Hlas to jasne komunikovali pred voľbami, že pôjde o zrušenie (pozn.: špeciálnej prokuratúry).

Kandidáti a kandidátky do Európskeho parlamentu - 12.05.2024
Zavádzajúce

Strana Smer-SD svoj zámer zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry vyjadrila ešte pred parlamentnými voľbami v septembri 2023. Strana Hlas-SD sa zasadzovala za zmeny či reformu prokuratúry. Predseda strany Hlas Peter Pellegrini v predvolebných debatách hovoril napríklad o možnom začlenení Úradu špeciálnej prokuratúry pod Generálnu prokuratúru. Predstavitelia strany Hlas narozdiel od strany Smer pred voľbami jasne nekomunikovali, že Úrad špeciálnej prokuratúry chcú zrušiť, preto výrok hodnotíme ako zavádzajúci. 

Strana Smer-SD pred voľbami deklarovala svoju nespokojnosť s fungovaním Úradu špeciálnej prokuratúry a zámer ho zrušiť v predvolebnej ankete, ktorú zverejnil Rozhlas a televízia Slovenska. Ako odpoveď na otázku: „Presadzovali by ste zmenu vo fungovaní Špecializovaného trestného súdu alebo Úradu špeciálnej prokuratúry?” strana Smer uviedla: „Tieto inštitúcie by mali byť podľa nás čo najskôr zrušené zákonom, a ich agenda presunutá do štandardného systému súdov a prokuratúry, kde dnes existujú efektívne nástroje kontroly.” 

Strana Hlas taktiež kritizovala fungovanie slovenskej justície a konkrétne aj špeciálnej prokuratúry. Predseda strany, Peter Pellegrini, však v reláciách presadzoval reformu na základe posudku odborníkov. V debate O 5 minút 12 sa vyjadril, že dá posúdiť relevantnosť inštitúcie odborníkom a môže dôjsť k prípadnému zlúčeniu s generálnou prokuratúrou.

Podobne aj pre TA3 zdôrazňoval význam názoru expertov. “Ja som zástancom veľkej reformy po 31 rokoch existencie tohto štátu, treba spraviť veľkú reformu, ktorú musia pripraviť naozaj tí najpovolanejší: odborníci. A keď povedia, že treba zmeniť nielen sadzby alebo trestné kódexy, aby sa priblížili západnej Európe, ale treba aj inštitucionálne nejaké zmeny, keď to povedia odborníci a bude to dávať hlavu a pätu, ja sa im vôbec nebránim.” (19:00)

Rezortný program strany Hlas sa konkrétne k špeciálnej prokuratúre nevyjadruje, v oblasti spravodlivosti však strana presadzuje len zabezpečenie nezávislosti, prehľadnosti a jasné rozhodovacie procesy v protikorupčnej oblasti (.pdf, s. 28-29).

Dátum zverejnenia analýzy: 04.06.2024