DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Veronika Cifrová Ostrihoňová

PS

Blokuje sa nám vyplatenie 300 000 000 za MIGy, ktoré sme poskytli Ukrajine a za ktoré sme mali prisľúbené, že dostaneme ich naspäť 300.000.000 EUR, lebo s tým nesúhlasí Viktor Orbán.

Kandidáti a kandidátky do Európskeho parlamentu - 12.05.2024
Pravda

Slovensko v marci 2023 darovalo Ukrajine trinásť stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Za všetky darované zbrane si môžeme nárokovať kompenzácie z Európskeho mierového nástroja. Celkovo boli podľa ministerstva zo strany EÚ uznané náklady na pomoc Ukrajine vo výške 460 miliónov eur, presná suma, ktorú za stíhačky Slovensko dostane však nie je známa.  Na vyplatenie peňazí z Európskeho mierového nástroja však stále čakáme, keďže vyplácanie blokuje Maďarsko. Výrok preto hodnotíme ako ešte pravdivý.

V roku 2023 Ukrajine odovzdalo Slovensko spolu trinásť stíhačiek MiG-29, časť systému protivzdušnej obrany Kub a zodpovedajúce náhradné diely a muníciu. Na odovzdaní sa dohodla vláda Eduarda Hegera. Celkovo Slovensko poslalo Ukrajine trinásť balíkov vojenskej pomoci. Minister Naď odhadoval hodnotu stíhačiek MiG-29 na 300 miliónov eur, neskôr už hovoril o 150 miliónoch.

Za všetky darované zbrane si Slovensko môže nárokovať kompenzácie z Európskeho mierového nástroja (EPF). Ide o špeciálny fond, prostredníctvom ktorého Európska únia (EÚ) vojensky pomáha Ukrajine. Fond vznikol v roku 2021 a je zameraný na zvýšenie schopnosti EÚ predchádzať konfliktom, budovať mier a posilňovať medzinárodnú bezpečnosť.

Prostriedky z tohto fondu sa vyplácajú v tranžiach. Posledná tranža refundácie prostriedkov je v súčasnosti pozastavená, pretože splátku vo výške 500 miliónov eur už niekoľko mesiacov blokuje Maďarsko. 

Najprv maďarská vláda nesúhlasila s tým, aby Európska únia využívala Európsky mierový nástroj „výlučne na podporu Ukrajiny, neskôr vláda Viktora Orbána nepodporila výplatu tranže v celkovej sume 500 miliónov eur pre to, že Ukrajina vedie maďarskú banku OTP na svojom zozname sponzorov vojny.  V pondelok 27. mája maďarský minister zahraničia Péter Szijjárto prišiel s novou výhradou, a síce, že Ukrajina diskriminuje maďarské spoločnosti.

Presná suma úhrady, ktorú by Slovensko malo dostať, však ešte nie je známa. „Je to komplikovaný mechanizmus, ktorý sa zároveň prispôsobuje viacerým vstupom. Informácia je v neverejnom, a jej časť aj v utajovanom režime, a preto aktuálne podrobnosti nie je možné zverejniť,“ uviedol rezort v stanovisku pre denník Pravda. 

Minister Blanár nedávno informoval, že kompenzácia za darované zbrane nebude vo výške, ktorá bola sľúbená vlani. Čím dlhšie sa na platbu čaká, tým viac hrozí, že jej suma bude nižšia. V každej tranži sa delí suma 500 miliónov a únia postupne prehodnocuje výšku predtým dohodnutých kompenzácií. 

Celkovo boli zo strany EÚ uznané náklady na pomoc Ukrajine vo výške 460 miliónov eur. Zo zdrojov EPF bolo Slovensku doposiaľ preplatených 82,1 milióna eur. V nadchádzajúcich fázach sa očakáva 5,5 milióna eur a refundácia pomoci poskytnutej v rámci tzv. muničnej iniciatívy v sume 25,52 milióna eur. Celkovo Slovensko v rámci EPF nahlásilo vojenskú pomoc vo výške 671 miliónov eur.  

Maďarsko blokuje aj niekoľko ďalších návrhov súvisiacich s pomocou Ukrajine. Na summite Európskej rady v decembri 2023 sa lídri  kvôli Orbánovi nedohodli na balíku finančnej podpory Ukrajiny vo výške 50 miliárd eur, pretože Maďarsko dohodu vetovalo.  

Rokovania o balíku pre Ukrajinu pokračovali od januára tohto roku. Viktor Orbán avizoval snahu o kompromis s podmienkou, že finančná podpora bude každý rok preskúmavať a znovu jednomyseľne schvaľovať. Možnosť vetovať ukrajinský balík každý rok, by Maďarsku dala ďalšie príležitosti na vyjednanie vlastných požiadaviek.

Na februárovom mimoriadnom zasadnutí sa lídri členských krajín na balíku finančnej pomoci Ukrajine vo výške 50 miliárd jednomyseľne zhodli. Stalo sa tak po tom, čo v denníku Financial Times vyšiel článok, podľa ktorého Brusel chystá kroky, ktoré by tvrdo zasiahli maďarskú ekonomiku, ak by premiér Viktor Orbán zablokoval balík na pomoc Ukrajine.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.06.2024