DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Veronika Cifrová Ostrihoňová

PS

Takže ešte to povedala aj eurokomisárka Věra Jourová, že to tak je, že Progresívne Slovensko lobuje za to, aby nám tie eurofondy, ktoré nám majú byť odobraté preto, čo robí vaša vláda, nie preto, čo robí opozícia, neboli odobraté.

Kandidáti a kandidátky do Európskeho parlamentu - 12.05.2024
Pravda

Česká eurokomisárka pre Hodnoty a transparentnosť Věra Jourová sa na konferencii s názvom „20 rokov tvoríme Európu“ vyjadrila, že ak vláda Slovenskej republiky presadí justičnú reformu za zmiernenie korupčnej a ekonomickej trestnej činnosti, Slovensko môže prísť o eurofondy. Ako dôvod uviedla, že táto zmena môže ohroziť právny štát na Slovensku. Jourová kritizovala postup súčasnej vlády, nie súčasnej opozície, preto výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Věra Jourová kritizovala postoj Roberta Fica aj v téme rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. Podľa nej musí Slovensko zaručiť aj schopnosť viesť vyšetrovanie aj v kauzách, v ktorých sú prítomní aj vrcholoví politici. Rovnako nesúhlasí ani s prístupom predsedu vlády voči niektorým médiam: „Je to jistý signál ohledně transparentnosti a otevřenosti politické scény a ohledně jeho (Ficovy) vůle diskutovat a přinášet argumenty.“

Pred rušením Úradu špeciálnej prokuratúry vyzvala slovenskú vládu, aby svoju právnu reformu konzultovali s Bruselom. Rovnako naznačovala, že aj zrušenie úradu môže byť dôvodom na zastavenie eurofondov: „Predpisy únie stanovujú, že štát, ktorý nezaručuje ochranu proti korupcii, nemôže dostávať jej financie.“ 

Hlavnými úlohami špeciálnej prokuratúry bolo napríklad vyšetrovanie úkladných vrážd, korupcie, či kriminality páchanej zločineckými skupinami, ale zameriavala sa aj na hospodársku trestnú činnosť, trestné činy proti majetku alebo poškodzovanie finančných záujmov Európskych spoločenstiev. Špeciálna prokuratúra oficiálne zanikla 20. marca v rámci novely Trestného zákona, ktorá prešla v skrátenom legislatívnom konaní. Jej členovia boli rozdelení do rôznych oddelení Generálnej prokuratúry.

Opozičná strana Progresívne Slovensko upozornila na možné riziko pozastavenia čerpania peňazí z plánu obnovy aj z eurofondov. Podľa predsedu strany Michala Šimečku majú byť v ohrození 4 miliardy eur.  Podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec riziko zastavenia financií kvôli novele Trestného zákona odmietol.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.06.2024