DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Bittó Cigániková

SaS

Ani Smer samotný nemá v programe, že chce vystúpiť, nikto okrem asi Kotlebu nič také nemá.

Kandidáti a kandidátky do Európskeho parlamentu - 12.05.2024
Pravda

Strana Smer-SD vo svojich volebných programoch nepresadzuje vystúpenie z Európskej únie. Napriek častej kritike strana hovorí o tom, že členstvo Slovenska v EÚ je pre Slovensko nenahraditeľné a odmieta úvahy o vystúpení z tejto organizácie. Naopak odchod z Európskych štruktúr presadzuje strana ĽSNS Mariána Kotlebu. Pred parlamentnými voľbami myšlienku vystúpenia z EÚ presadzovalo aj niekoľko strán a hnutí s nižšími preferenciami, hnutie Republika naše členstvo v organizácii zas podmieňovala zásadnou reformou. Výrok Jany Bittó Cigánikovej preto hodnotíme ako ešte pravdivý.

Strana Smer-SD zverejnila pre eurovoľbami program pod názvom ,,Za mier v Európe“. O vystúpení z Európskej únie sa v ňom nehovorí, zameriava sa skôr na ochranu suverenity Slovenska, kritiku progresívnych ideológií, spravodlivé prerozdelenie eurofondov, kontrolu nelegálnej migrácie, a práva slovenských farmárov či spotrebiteľov.

Napriek častej kritike sa vystúpenie z EÚ nenachádzalo ani v programových tézach pred parlamentnými voľbami. V časti „Návrat suverenity do Slovenskej zahraničnej politiky“ strana hovorí, že členstvo v Európskej únii považuje za nenahraditeľné. „EÚ je pre Slovensko životný priestor. Európska integrácia je jedinečný projekt hodný ochrany,“ píše sa v programe strany.

V lete 2023 strana odmietla, že by podpísala programové vyhlásenie, ktoré by obsahovalo vystúpenie z EÚ a NATO. Neskôr predseda strany Fico vyhlásil, že Slovensko vidí ako člena Európskej únie a NATO. Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ zas minister zahraničných vecí za Smer-SD Juraj Blanár uviedol, že Slovensko získalo vďaka členstvu v Európskej únii prosperitu, rast životnej úrovne a kvality života našich obyvateľov. 

Marián Kotleba, s jeho stranou ĽSNS, do eurovolieb volebný program nepredstavil. Pred parlamentnými voľbami v roku 2023 však strana zverejnila programové tézy s názvom Desatoro ĽSNS, pričom bod osem hovoril o vystúpení Slovenska z EÚ. „Uvedomujeme si, že pre úplné obnovenie slovenskej štátnej a národnej suverenity nie je iná cesta, ako vystúpenie z Európskej únie,“ píše sa v programe strany (s. 12).

O referende o vystúpení z Európskej únie vo svojom programe pred parlamentnými voľbami 2023 hovorilo aj hnutie Republika. Hnutie hovorí o „zásadnej reformu EÚ“ a návratu k „výlučne hospodárskemu združeniu suverénnych národných štátov“, v opačnom prípade chce iniciovať referendum o vystúpení.

„Ak sa reformu EÚ nepodarí presadiť, sme pripravení iniciovať referendum o vystúpení Slovenska z EÚ. Chceme byť súčasťou európskej spolupráce, ale nie súčasťou európskeho žalára národov pod diktátom progresívneho Bruselu a Washingtonu,“ píše hnutie. 

V programe do Európskeho parlamentu hovorí Republika už len o reforme EÚ. „Európska únia potrebuje zásadnú reformu a návrat k zdravému rozumu. Inak nás čaká len ďalšie obdobie konfliktov, kriz a chudoby,“ píše sa v programe hnutia.

O vystúpení z EÚ najmä pred parlamentnými voľbami hovorili aj strany s menšími voličskými preferenciami. Napríklad politické zoskupenia NÁRODNÁ KOALÍCIA/NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI, ktorého kandidáti sa pridali na kandidátnu listinu strany SNS, hovorili v programe o vystúpení zo štruktúr EÚ.

Strana SNS však vyhlásila, že snahy o vystúpenie z EÚ a NATO nereprezentujú politiku strany a podmienkou účasti na kandidátnej listine bolo rešpektovanie pozície Slovenska v medzinárodných štruktúrach.

Vystúpenie z EÚ a NATO patrilo medzi hlavné priority aj Slovenského hnutia obrody. „Budeme aj naďalej vysvetľovať Slovákom, prečo je potrebné, aby bol náš štát štátom neutrálnym a  následne občania v referende sami rozhodnú, či si prajú vystúpenie Slovenskej republiky z NATO,“ píše sa v programe hnutia.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.06.2024