DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Realita je taká, že protivzdušnú obranu dnes nemáme.

Kandidáti a kandidátky do Európskeho parlamentu - 26.05.2024
Pravda

V roku 2022 darovalo Slovensko Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý chránil slovenský vzdušný priestor spolu so stíhačkami typu Mig-29. Tie boli neskôr taktiež vyradené z prevádzky a následne v roku 2023 darované Ukrajine spolu s časťou sovietskeho systému protivzdušnej obrany KUB. Systém S-300 nahradil v roku 2022 systém Patriot, ktorý bol z dôvodu údržby neskôr vystriedaný talianskym systémom SAMP/T Mamba. V marci 2024 Robert Fico ohlásil, že Taliansko svoj systém stiahne. Momentálne teda systém protivzdušnej ochrany, ktorý by pokrýval územie väčšiny Slovenska, nevlastníme. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

V súčasnosti na Slovensku funguje systém krátkeho dosahu MANTIS, ktorý chráni strategické objekty osobitného záujmu na východnej hranici s Ukrajinou. Nemecký systém MANTIS Slovensko natrvalo obdržalo darom od nemeckej armády v októbri 2023. Okrem neho zabezpečuje podľa generála vo výslužbe, Pavla Macka, slovenský vzdušný priestor aj zvyšok sovietskeho systémov Kub a Igla. V rámci NATO na Slovensko dohliada kombinácia viacerých hliadok vzdušného priestoru, teda takzvaný air policing, zo strany Česka, Poľska a Nemecka. Ďalej slovenský vzdušný priestor chráni integrovaný systém NATINAMDS, teda prostriedky prehľadu o vzdušnej situácii nad spojeneckým územím NATO.

Úradnícka vláda pod vedením Ľudovíta Ódora sfinalizovala počas svojho pôsobenia obstarávanie na nákup izraelského systému protivzdušnej obrany stredného dosahu typu Barak-MX. Aktuálny minister obrany Robert Kaliňák v máji potvrdil, že sa momentálne nachádza v záverečnej fáze rokovaní o kúpe daného systém, ktorý by mal pokryť celé Slovensko. Narozdiel od pôvodnej jednej batérie v cene 200 miliónov eur, ktorú vyjednala úradnícka vláda, však minister avizoval zámer kúpiť šesť batérií za 770 miliónov eur.

Slovensko v súčasnosti čaká na dodanie štrnástich nových stíhacích lietadiel typu F-16 zo Spojených štátov amerických, ktoré objednala vláda Petra Pellegriniho v roku 2018. Prvé dva kusy si slovenský rezort obrany prevzal v marci 2024, pričom zvyšných dvanásť by sa malo na Slovensko dostať v roku 2024 a do prevádzky v roku 2025. Minister obrany Robert Kaliňák začiatkom roka vyjadril záujem Slovenska zakúpiť systém protivzdušnej obrany Patriot, no v marci ozrejmil, že kvôli dlhým čakacím lehotám už túto alternatívu ministerstvo vylúčilo. Slovensko taktiež rokuje s Poľskom o kúpe prenosných systémov s krátkym dosahom. 

Dátum zverejnenia analýzy: 04.06.2024