DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Bittó Cigániková

SaS

Richard Sulík bol prvý, ktorý navrhoval hotspoty a pamätám si, ako sa mu teda vtedy za to všetci vysmievali, ako je to nereálne. Dnes sa o tom už baví a súhlasia vlastne kolegovia naprieč, už sa o tom bavia teraz všetci. 

Kandidáti a kandidátky do Európskeho parlamentu - 12.05.2024
Nepravda

Zriadenie bodov prvého kontaktu, ktoré boli Komisiou neskôr označované ako “hotspoty,” bolo v rámci Únie komunikované skôr, než o nich hovoril Richard Sulík. Sulík sa sám vyjadril, že nie je ich autorom, iba tieto riešenia podporuje. O zavedení hotspotov mimo územia EÚ nepanuje zhoda v EÚ. Preto výrok hodnotíme ako nepravdivý.

13. mája 2015 Európska komisia vydala Európsku migračnú agendu. Ako jedno z okamžitých opatrení v nej navrhla zavedenie takzvaných “hotspotov” v štátoch prvej línie, teda tých, ktoré tvoria vonkajšiu hranicu EÚ. V rámci týchto oblastí majú Európsky podporný úrad pre azyl, agentúra Frontex a Europol spolupracovať so štátmi aby rýchlo identifikovali a zaregistrovali prichádzajúcich migrantov a migrantky (pdf., str. 6). Hotspoty boli doposiaľ zriadené v Grécku a v Taliansku (pdf., str. 2).

Termín “hotspot” bol oficiálne predstavený v rámci Migračnej agendy v máji 2015, jeho princípy boli spomínané ako súčasť riešenia už skôr. Napríklad nariadenie, ktoré vytvorilo Fond pre azyl, migráciu a integráciu v  apríli 2014, uvádza, že fond by mal posilňovať aj asistenciu členským štátom pri identifikácii cestovných dokladov prichádzajúcich migrantov a migrantiek. 

Predseda Richard Sulík od začiatku kritizoval návrh Európskej únie, aby sa zaviedli kvóty pre prijímanie migrantov. Ako jedno z riešení dlhodobo zdôrazňoval vytvorenie hotspotov na vonkajších hraniciach EÚ alebo priamo v krajinách, odkiaľ ľudia migrujú, napríklad v Severnej Afrike (čas 4:36). Na priamu otázku redaktora, či tieto návrhy SaS na čele so Sulíkom prezentuje ako svoje, Richard Sulík poprel (čas 7:21), že by tieto návrhy strana SaS niekedy vydávala za vlastné. Na tlačovej konferencii 7. mája 2015 vysvetlil, že tieto návrhy podporuje, pretože ich považuje za účinné, na rozdiel od migračných kvót, ktoré problém podľa neho neriešia. Uviedol zároveň (7:41), že nezatajuje, že tieto návrhy priniesla aj strana Smer.

Vyjadrenie Jany Bittó Cigánikovej pre Demagog.sk z 4. 6. 2024:
"Samozrejme, že som hovorila v kontexte SR. Že na Slovensku to navrhol ako prvý."

Dátum zverejnenia analýzy: 04.06.2024