DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Vy ste nás priamo, priamo obvinili vtedy v tom statuse, že konkrétne politické strany sú zodpovedné za to, čo sa stalo svojou rétorikou.

30.06.2024
Zavádzajúce

Šimečka sa po útoku pred Teplárňou vyjadril, že konkrétne politické strany sú zodpovedné za šírenie nenávisti, avšak nemenoval ich a neobvinil priamo, výrok Roberta Kaliňáka preto označujeme ako zavádzajúci.

Michal Šimečka sa v statuse z 13. októbra 2022 vyjadril k teroristickému útoku, pri ktorom boli zavraždení dvaja ľudia na Zámockej ulici pred podnikom navštevovaným LGBTI+ ľuďmi. Predseda strany Progresívne Slovensko na sociálnej sieti uviedol, že „hrozný čin nemôžeme vnímať izolovane. Stal sa v kontexte dlhodobej polarizácie spoločnosti a šírenia nenávisti, za čím stoja konkrétni ľudia a konkrétni politickí aktéri.” Ďalej uviedol, že „sú zaňho zodpovední aj politici a političky na Slovensku” a „je dôsledkom toho nenávistného jazyka voči menšine, ktorý na Slovensku máme.”

Je teda pravdou, že napísal, že za atmosféru nenávisti vedúcu k teroristickému činu sú zodpovední konkrétni politickí aktéri a aj politici a političky, ale nemenoval ich a neobvinil priamo.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.10.2024