DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Ak niekto niekedy obmedzil opozíciu v protestoch, tak to bolo vtedy, keď predchádzajúca vláda zatkla Roberta Fica 5 minút pred začiatkom protestu. Nebol zatknutý za ten protest. Oni si vymysleli zatknutie a aby mu nedovolili na ten protest ísť, tak ho zobrali. Autoprotest nebol porušením pan pandemických predpisov.

30.06.2024
Zavádzajúce

Strana Smer-SD v decembri 2021 organizovala protivládny autoprotest. Na mieste sa zhromaždilo asi 50 ľudí, ktorí však neboli v autách. Zhromaždovanie viac ako šesť ľudí v tom čase protipandemické opatrenia zakazovali a platil aj zákaz vychádzania. Polícia preto krátko pred začiatkom protestu predviedla Roberta Fica na policajnú stanicu, nebol však zatknutý ani zadržaný. Fico bol obvinený z trestného činu podnecovania, obvinenie však neskôr zrušil dozorujúci prokurátor. Výrok Roberta Kaliňáka preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Strana Smer-SD v decembri 2021 oznámila, že bude organizovať protivládny protest. Ten sa konal 16. decembra 2021 v podvečerných hodinách formou autosprievodu a jeho účelom bolo vyjadrenie nesúhlasu s politikou vlády a prezidentky Čaputovej.

Na protest na petržalskom brehu Dunaja sa zhromaždilo asi 50 ľudí, ktorí neboli v autách. Predstavitelia Smeru avizovali novinárom, že na začiatku bude tlačové vyhlásenie.

Krátko pred začiatkom protestu krátko po 18:00 polícia predviedla Roberta Fica na policajnú stanicu. Dôvodom bolo porušenie protipandemických opatrení, ktoré vstúpili do platnosti 25. novembra 2021. Súčasťou opatrení bol zákaz vychádzania a organizovania hromadných podujatí nad šesť ľudí. 

Polícia Fica obvinila z trestného činu podnecovania a krátko po 20-tej hodine toho istého dňa bol prepustený. Neskôr, v januári 2022 dozorujúci prokurátor obvinenie zrušil

Fico nebol zatknutý alebo zadržaný, ale ako uviedla polícia vo svojom vyhlásení, na políciu bol iba predvedený.

Predvedenie predstavuje opatrenie, ktorým sa zabezpečuje prítomnosť obvineného alebo svedka na procesnom úkone.

K zadržaniu polícia pristupuje pri podozrení zo spáchania trestného činu alebo pri prichytení páchania trestného činu. Zatknutie je prostriedok na zaistenie účasti obvineného na trestnom konaní.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.10.2024